Creation: Free Design

Medinilla ‘magnifica’

Medinilla-8066Nederlandse naam
Medinilla

Land van Herkomst
In de berggebieden van de Filippijnen vindt de Medinilla haar oorsprong met meer dan 200 verschillende soorten. De Medinilla wordt hier Kapa-kapa genoemd. Wereldwijd bestaan er zelfs meer dan 400 soorten! De Magnifica is als kamerplant de bekendste soort. Door jarenlange veredeling zijn er inmiddels meerdere soorten op de markt.

Verzorgingstips
De ideale temperatuur voor de Medinilla ligt tussen de 17 en 25 graden Celsius. De Medinilla verdraagt veel licht. In de wintermaanden verdraagt de Medinilla zelfs direct zonlicht. In het voorjaar en de zomer alleen indirect zonlicht. Tijdens de bloei niet bijmesten en de plant matig water geven. Liever iets te droog houden dan te nat.

Levensduur/Bloeitijd
De bloeitijd is ongeveer 3 maanden. Bij een goede verzorging gaat de Medinilla jaren mee en kan met de juiste behandeling de plant weer opnieuw in bloei gebracht worden.

Herbloei
Medinilla-8091De knoppen voorzichtig uitbreken. De plant op dezelfde plek laten staan totdat er nieuwe scheuten gevormd worden. Daarna de plant enkele maanden op een lichte en koele plaats (16-18 graden) neerzetten. Matig water geven en starten met bijmesten (1 x per maand). Zodra de plant weer nieuwe bloemknoppen laat zien is een kamertemperatuur van 17-23 graden weer optimaal.

Bijzonderheden
De bloem is het meest opvallende kenmerk van de Medinilla Magnifica. Officieel mag je het echter geen bloem noemen. Het zijn namelijk roze ‘schutbladeren’ waarin de echte bloemen verstopt zit. Omdat het eigenlijk een soort gekleurd blad is, staat de Medinilla extra lang in ‘bloei’. Wanneer de bloem is uitgebloeid blijven de roze schutbladeren namelijk nog lang zitten.

Medinilla Magnifica is een epifyt. Dit zijn planten die op bomen groeien zonder hier aan voedsel te ontrekken. Ze maken gebruik van de schaduw en zijn beschermd tegen grote planteneters.

Voorkomende problemen:
Het kan voorkomen dat de bladeren van de Medinilla donkerbruine plekken gaan vertonen. Dit wordt veroorzaakt door een te donkere standplaats en/of overbemesting. Een ander gevolg hiervan is dat de bloemknoppen indrogen en zwart worden.

Leuk om te weten:
Wijlen koning Boudewijn van België was een groot liefhebber van de Medinilla. Hij kweekte ze in de Koninklijke serres. Voor de komst van de Euro, pronkte de plant op het bankbiljet van 10.000 Belgische franken.